Domowe sposoby na filtrację wody
Choć woda płynąca z kranów w pełni nadaje się do spożycia i
jej jakość jest dużo wyższa niż jeszcze kilkanaście lat temu, to spora grupa
Polaków nadal jej nie ufa. Bez względu na słuszność obaw, warto przyglądać się
składowi wody. To, na co należy zwrócić
szczególną uwagę to stopień jej twardości.
Twarda woda najczęściej źle wpływa na działanie urządzeń i
zazwyczaj skutecznie skraca ich żywotność. Jej działanie objawia się w postaci
osadu z kamienia wytrącającego się podczas procesu gotowania. W przypadku
urządzeń można poradzić sobie za pomocą środka odkamieniającego. Ale co z
wpływem twardej wody na nasze zdrowie?
Twarda woda spełnia wymagania jakościowe i nadaje się do
spożycia. W zasadzie powinny się jej wystrzegać osoby cierpiące na niewydolność
nerek czy mające skłonności do odkładania kamienia w nerkach czy moczowodzie.
Kamice w każdej postaci jest dokuczliwą chorobą, z którą lepiej nie mieć nic
wspólnego. Po szczegóły zajrzyj na http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id3930,skuteczny-sposob-na-twarda-wode.
Aby niwelować negatywne skutki działania wody kranowej
niezbędne będzie samodzielne uzdatnianie wody. Można je przeprowadzić za pomocą
dostępnych na rynku filtrów do wody. Najprostsze są filtry do wody w formie
dzbanka. Posiadają one w swoim wnętrzu wkład z aktywnym węglem pochłaniającym
szkodliwe substancje. Zaletą tego rozwiązania jest duża wygoda użytkowania i
mobilność. Dzbanki z filtrem można zabrać ze sobą dosłownie wszędzie.
Bardzie wydajne pod względem ilości filtrowanej wody są
filtry montowane na kranach. Na bieżąco oczyszczają one wodę poprawiając jej
jakość, walory smakowe i zapachowe. Różnice między wodą filtrowaną i
niefiltrowaną są widoczne niemal od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz